The Post

[BOOM! The leading detergent for Zambia]

No. 1, SEPT. 13, 1998     Herman's leading news and fact source

I am gay and enjoying it

Homosexualiteit is in Zambia, net als in bijvoorbeeld Zimbawbe, niet toegestaan. Daarom was een artikel in de Zambia Post (met als kop "I'm 25, gay with 33 sex partners") wel opmerkelijk. De Post is een beetje een tabloid-achtige krant, maar toch viel de inhoud van het artikel me nog mee. Voor de tekst van het artikel, volg bovenstaande link. In één van de latere nummers van de Post was er nog een vervolgartikel waarin iemand het voor Francis, de jongen uit het artikel, opnam.

Ook in andere kranten is er wel eens bericht te vinden. Zo is er nogal wat heisa over het oprichten van een soort Zambiaanse COC. Op health-l werden onlangs twee kranteberichten verspreid. De tekst is hier te vinden.

In het zomernummer van het blad "Zuidelijk Afrika" staan overigens een aantal artikelen over homosexualiteit in (zuidelijk) Afrika - het lezen waard.

Kaoma droog!

Kaoma is voor de stroom voorziening nog niet aangesloten op een waterkrachtcentrale en is daarom nog afhankelijk van een dieselgenerator. En soms is de diesel op. Zonder diesel is er ook geen water, want het waterbedrijf heeft stroom nodig om het water te kunnen pompen. Een beetje merkwaardig is overigens dat het lokale tankstation geen eigen generator heeft om hun eigen voorraad te kunnen verkopen...

Er zijn inmiddels al wat relletjes geweest over de gebrekkige stroom voorziening, en er zijn dan nu beloften gedaan om Kaoma op de waterkrachtcentrale aan te gaan sluiten. Wanneer dat precies zover is, is nog niet geheel duidelijk. Tot die tijd zit niet alleen het ziekenhuis regelmatig zonder water, maar is het voor David ook wat behelpen met het douchen :-)


Het weer

Hoe is het het weer in Zambia?

Hoeveel kwacha zei je?

Een Zambiaanse kwacha, die is niet bijster veel waard. Elders in dit nummer kan je lezen hoeveel het dagelijks levensonderhoud zo ongeveer kost - maar daarvoor moet je wel stapels en stapels geld meenemen. Duizend kwacha is circa een gulden, maar hoe correct dat op dit moment is, geen idee. Dat er daarnaast nog een onderverdeling van kwacha in ngee bestaat is al helemaal onbegrijpelijk. Zover ik weet bestaan er dan ook helemaal geen munten. Het kleinste biljet, hieronder afgebeeld, is 20 kwacha, dus 2 cent...

[Biljet van K20]

Dit is een mooi nieuw biljet, en die krijg je alleen als je geld haalt bij de bank. Als David zijn "maandvoorraad" geld haalt, is dat in biljetten van 10000 kwacha (het grootste), maar dan nog heeft hij stapels en stapels geld bij zich. Meestal zien de biljetten er uit als hieronder: dat is een biljet van 100 kwacha, met daaronder een afbeelding van een nieuw biljet.

[Gebruikt biljet van K100]

[Nieuw biljet van K100]


Kaoma man axed

Het is nogal een Wild West stadje, dat Kaoma. Er vallen nogal eens doden door geweld: zo is in juni een man door zijn ex-vrouw met een bijl vermoord omdat zij weigerde een deken aan hem te geven. Na de weigering sloeg de man zijn ex-vrouw waarop zij vervolgens een bijl pakte hem hem doodsloeg.

Boodschappen doen

(van onze correspondenten, Martin en Diane in Lusaka)

Lusaka - Boodschappen doen in Zambia is altijd weer verrassend. Vooral voor de nieuweling: zelfs na vijf maanden moeten wij nog steeds leren waar wat het voordeligst is.

In het begin, toen we nog niet echt wisten wat, en hoeveel we zouden verbruiken, schrokken we ons iedere keer weer dood toen we bij de kassa het totaal bedrag te horen kregen. Je denkt dat een ontwikkelingsland voordelig is, helaas, veel is hetzelfde als Nederland, maar het meeste is duurder (1 gulden = 960 Kwacha).

Verder is het hier vnl. zoeken naar de juiste winkel. Er zijn maar een paar supermarkten, en die maken allemaal misbruik van hun positie. De basis artikelen, zoals softdrinks, suiker, bier, brood, en groente worden hier in Zambia gemaakt of gekweekt. Dat kun je aan de prijzen in de tabel goed zien. De duurdere goederen worden allemaal uit Zuid-Afrika geimporteerd. Vruchtensap kan varieren van 2,40 tot 2,90 en ons ontbijt, havermout, kan zelfs 1,90 verschillen (2,30 of 4,20). Dan nog maar te zwijgen over de kaas, vlees en meel, die gewoon over datum, zelfs nog van vorig jaar, op de plank liggen.